maandag 23 augustus 2010

Vlaamse vogelvangers opgepakt in Eben-Emael!

(Kneu – © Yves Adams/Vilda)

(pour une traduction, cliquez à droite selecteer een taal)

Gistermorgen omstreeks 8:00 uur werden in het Waalse Eben-Emael (een deelgemeente van Bassenge in de provincie Luik) twee Vlaamse vogelvangers op heterdaad betrapt door de ‘Unité Anti Braconnage’ (UAB) van de ‘Division Nature et Forêts’. De herfsttrek – en dus ook de vogelvangst – komt stilaan op gang en de actie van deze morgen is dan ook de eerste van het ‘seizoen’. Het ging om een vader (een gepensioneerd leraar van 84) en zijn zoon (een accountant) uit het Limburgse Hoeselt. Het duo had in een bosje drie illegale mistnetten opgesteld om beschermde zangvogels te vangen. De UAB hield het tweetal al een tijdje in de gaten en deze morgen betrapte ze het dan op heterdaad. Gelet op het relatief vroege uur waren de vogelvangers er nog niet in geslaagd vogels in de netten te krijgen. Eén lokvogel – een vink – werd in beslag genomen, evenals de drie mistnetten. Nadien werden de vogelvangers door de politie van Visé verhoord; hun auto werd tijdelijk in beslag genomen. Vogelbescherming Vlaanderen zal zich wellicht burgerlijke partij stellen.

Het Parket van Luik nam contact op met dat van Tongeren om een huiszoeking in Hoeselt te regelen. Bij de zoon troffen de lokale Politie van Bilzen-Hoeselt-Riemst en de UAB 35 beschermde zangvogels aan: 24 kneus, 4 putters, 4 Europese kanaries, 2 geelgorzen en 1 barmsijs. Ze werden in beslag genomen en ter revalidatie ondergebracht in een Waals opvangcentrum voor vogels en wilde dieren. Elk jaar opnieuw worden in Wallonië Vlaamse vogelvangers door de Unité Anti Braconnage in de kraag gevat. De trek van vinkachtigen is daar immers meer uitgesproken dan in Vlaanderen. De Waalse Justitie behandelt zaken van illegale vogelvangst bovendien met veel ernst. Begin 2009 bijvoorbeeld veroordeelde de Rechtbank van Eerste Aanleg te Dinant nog drie Vlaamse vogelvangers tot een boete van elk 5.500 euro.


Artikel op website Vogelbescherming Vlaanderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sponsors, donateurs

Jan Paul Schutten, Daniël van Laeken, Carlo-Toby-Marilene, Mireille Andre, David Conlin (CABS & PROACT), Ingrid Gerlo, Centaure de Véga, Marjo Stieners, Andrée Thonnon.