dinsdag 20 maart 2012

Vergiftigde honden en kat in Eben-Emael en Kanne!

De A markeert waar de hond vergiftigde vis had gegeten. In de straat waar de mensen wonen!
(Klik foto voor grotere afbeelding)
De X geeft aan waar Cach ineenzakte.
(Klik foto voor grotere afbeelding) 




Alarm in Eben-Emael en Kanne. De eerste melding betreft een hond die bij thuiskomst begon te braken. De eigenares ging meteen naar de dierenarts waar haar werd verteld dat ze net op tijd was. Het braaksel is onderzocht en bevat organische landbouw fosfor. De hond had visafval gegeten, even verderop in de straat. In het braaksel was ook makreel te vinden.

De tweede melding is van zaterdag 17 maart. Een inwoonsters van Eben-Emael wandelde met haar hond Cach op de Tiendenberg (zie foto), in de wei parallel aan de bosstrook Vroenhoven-Kanne langs het Albertkanaal. In een onbewaakt moment heeft de hond ergens vergiftigd lokaas gegeten en zakte vervolgens ineen. Onderweg naar een dierenarts is het dier overleden. Symptomen waren schuim op de bek, opgezet tandvlees, diarree en blauwe tong hangend uit de bek.



Derde melding. Een kater kwam zondagochtend 18 maart doodziek thuis. De dierenarts vermoedt vergiftiging. De kater is nog herstellende. Bij navraag in de buurt, bleek een buurman rattengif te hebben gestrooid, ter bescherming van zijn kippen tegen ratten. Dit gif wordt in de gemeente Bassenge vrij verstrekt aan de bewoners, zo liet hij weten! Rodan Warfarin is in Nederland allang verboden en ook in Vlaanderen sinds 2004 niet meer in gebruik, zeker niet in natuurgebieden.

Vanzelfsprekend laten we dit niet zomaar geruisloos aan ons voorbijgaan. Wij hebben genoeg van dode dieren door vergif in deze prachtige vallei met beschermde natuurgebieden van Natuurpunt en Natagora om ons heen.

UPDATE 21maart: De twee honden die vergiftigd lokaas hadden gegeten, zijn door hetzelfde gif getroffen, zo bleek na onderzoek door de dierenartsen. De eerste hond op Waals grondgebied, de andere op Vlaams grondgebied. Het gif is: fosfaatester, carbamaatester of strychnine. Zwart-rode korrels die in een stuk vlees of spons worden gestopt.

Wat je altijd moet doen, is melding maken. Heb je een gewond dier gevonden, in zowel Wallonie of Vlaanderen, dan kun je deze naar onderstaande adressen brengen.

Meldpunt Wallonie:
U.A.B.
Anti Stroperij Brigade
Wallonië

tel. 070-233001

Gewonde dieren:
CREAVES (Wallonië)

Wildlife Rescue
NHC Opglabbeek
Industrieweg Zuid
2051 Opglabbeek
Tel. 089/85.49.06

Meldpunt Vlaanderen:Natuurinspectie Limburg
Tel: 011 74 24 50
natuurinspectie.lim.anb@vlaanderen.be

4 opmerkingen:

  1. Dit is een artikel over een landbouwer = stroper! http://www.focus-wtv.be/nieuws/algemeen/stropersmateriaal-in-beslag-genomen-bij-landbouwer-en-gemeenteraadslid-moorslede/article-4000070076213.htm

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hoop dat degene die dit doet dit bericht leest en zich maar beter kan hoeden. Kom ik je tegen dan laat ik je je eigen rotzooi opvreten.

    Blijf van de natuur en de dieren af !!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Op de plek waar de dode vos ligt, komt er ook regelmatig iemand oefenen met een geweer, geen luchtbuks,dus onverantwoord, je ziet niet of er mensen achter het bosje wandelen.Ze hebben welliswaar een schietschijf bij, maar missen is snel gebeurd.Dus ook daar weer opletten voor dit gevaarlijk duo.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. bedankt voor de waarschuwing wat de oefening met geweer betreft!

    BeantwoordenVerwijderen

Sponsors, donateurs

Jan Paul Schutten, Daniël van Laeken, Carlo-Toby-Marilene, Mireille Andre, David Conlin (CABS & PROACT), Ingrid Gerlo, Centaure de Véga, Marjo Stieners, Andrée Thonnon.