vrijdag 12 februari 2010

Dierenmishandeling in Eben Emael(Donderdag, 11 februari) Tja. Helaas met eigen ogen en oren gezien en gehoord. Ging ik vanmorgen vroeg met de honden wandelen, op de terugweg troffen we een gewond dier aan langs een groenstrook aan de overkant van een beschermd natuurgebied, grenzend aan landbouwgrond. Het is zo'n typisch stukje, met wat bos en kreupelhout. Voor wie niet weet waar Eben-Emael is, het is het eerste Waalse dorpje over de brug van het Vlaamse Kanne, vlak bij Maastricht.

Het dier zat opgerold en in eerste instantie dacht ik aan een stekelvarken, ik zag geen hoofd en toen ik iets dichter bij liep, zag ik dat de achterkant gehavend was. Ik dacht aan een vos of een das, en toen het bewoog kermde het van de pijn, een jammerlijk gehuil dat me door merg en been ging. De honden stonden inmiddels weer op veilige afstand, zij voelden instinctief aan dat er iets niet klopte. We zijn toen snel naar huis gegaan waar ik Natuurhulpcentrum Opglabbeek heb gebeld. Zij zouden meteen vertrekken en of ik terug naar de plek wou gaan.

Daar zag ik tot mijn afgrijzen dat de das (hij had zijn kopje inmiddels laten zien) met een ijzerdraad aan een paaltje vastzat. Je vloekt inwendig en voelt je flink machteloos. De sneeuw en ijzige wind hielden aan, maar door het grijze wolkendek zag ik toch zo af en toe de zon, zij het in vage contouren. Ik keek naar de das en hoopte vurig dat het allemaal goed zou komen...

De das is een beschermde diersoort. Maar er zijn altijd mensen die zich boven de wet verheven voelen en absoluut geen respect voor de natuur of dieren hebben.

Jeroen en Bart van Natuurhulpcentrum Opglabbeek arriveerden en wisten met vereende kracht de das uit zijn vreselijke strop te bevrijden. Dat ging helaas niet zonder kreten vol pijn. Op de website van het opvangcentrum is te lezen dat de das er slecht aan toe is en dat men hoopt dat hij vanavond en vannacht stabiliseert zodat men morgen naar de verwondingen kan kijken...

Laten we hopen dat het beestje overleeft!

Bij deze de foto's die ik vanmorgen heb gemaakt:
Dierenmishandeling in Eben Emael

4 opmerkingen:

Sponsors, donateurs

Jan Paul Schutten, Daniël van Laeken, Carlo-Toby-Marilene, Mireille Andre, David Conlin (CABS & PROACT), Ingrid Gerlo, Centaure de Véga, Marjo Stieners, Andrée Thonnon.