vrijdag 12 februari 2010

Zinloze dassenmoord!


De das die gisteren uit een strop werd bevrijd, is vandaag voor de middag helaas aan zijn verwondingen bezweken. Steun ons initiatief om dit soort wreedheden tegen dieren en de natuur aan de kaak te stellen en te bestrijden. Vertel uw verhaal en laat u niet intimideren door jagers en stropers!

12 opmerkingen:

 1. Ik heb er vannacht uren van wakker gelegen. Maar wat kun je doen? Ik kom er niet uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou, met allerlei dierenorganisaties en natuurorganisaties wordt er snel een overleg gepland om te kijken hoe we dit goed aan kunnen pakken. Het Wild Life Rescue centrum krijgt de laatste tijd erg veel meldingen van dode buizerds die vergiftigd zijn, men plaatst gifeieren!

  Ze weten wie de daders en schuldigen zijn, die voeren hier al jaren een soort van onderhuids schrikbewind. Hoogste tijd, echt waar, dat ze hun verdiende straffen ondergaan. Maar ja. Wat doe je aan vriendjespolitiek en mensen die een chronisch tekort aan respect voor dieren en de natuur hebben? Hier in Wallonie is dat blijkbaar nog stukken erger dan in Vlaanderen en Nederland. Als we deze regio naar waarheid negatief in beeld kunnen zetten, duidelijk maken dat het hier onveilig is voor wandelaars ivm vergiftiging, illegale stroppen en dreiging/intimidatie, dan zal dat op een gegeven moment echt niet genegeerd kunnen worden door de autoriteiten.
  Er zijn veel incidenten en het is gewoon teveel! Publiciteit zoeken, breeduit, dat is al een volgende stap. Al sprak ik net weer iemand die zei dat het geen zin heeft, zijn kat is vijfentwintig jaar geleden door een jager uit het dorp moedwillig doodgeschoten. Maar daarover meer later in een blogbijdrage.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik werk als vrijwilliger in het Natuurhulpcentrum EN woon al jaren in Eben-Emael (en daarvoor in Kanne). Ik heb gisteren de boswachter van Bassenge gebeld hierover, omdat dassen ook in Walonie beschermde dieren zijn. De heer Luther, de boswachter, is langsgekomen. En ik kon hem meteen de trieste mededeling doen dat de das was bezweken aan zijn verwondingen. Het slechte nieuws, stroppen zoals dewelke de das geveld heeft zijn LEGAAL, dus de boswachter kan helaas, ook tot zijn grote spijt niets doen. Hij kende wel de dader, hij is gekend in de buurt en zou wel een praatje met hem maken, maar meer dan dat kon hij niet doen. De stroppen zijn legaal, om de vos te "verdelgen" en mogen daarom kort bij een burcht gezet worden, omdat er ook wel eens een vos in kan zitten. Ik heb hem ook meegedeeld voordat hij vertrok om een hartig woordje te gaan spreken, over het feit dat mensen zich door deze persoon geintimideerd en bedreigd voelen.

  Ik ben blij dat deze site is gemaakt, want volgens mij zijn jullie even ongelofelijk pisnijdig (excusez le mot), en is deze das de spreekwoordelijke druppel.

  Het debat over de vos en het eventuele beheer ervan, dat is een ander overwerp. MAAR het verbieden van eender welke strop in Walonie moet zeker haalbaar zijn! En ik ben ook van plan daar mijn schouders onder te zetten.

  Nog even een afsluitend woordje, het heeft wel zin! Ongeacht wat de oude garde in de buurt mag zeggen, er is wel degelijk ook aan deze kant een bewustwording bezig over de natuur...Ik heb al regelmatig dieren opgehaald in deze omgeving, ook bij Walen die zeer begaan waren met de natuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh ja, nog een markant detail, deze boswachter heeft een half jaar geleden zelf zijn hond verloren door gif!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor je reactie, vreselijk dat dit legaal is! Wat zijn het hier in Wallonie toch idioten die dit toestaan en in de praktijk brengen. Dat moet echt verboden worden, het is van de gekke, vlak tegenover natuurgebieden wordt een strop geplaatst... In en in triest en compleet onacceptabel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste, ik heb net in een tekst van een Belgische dassenwerkgroep een passage gevonden waarin de wettelijk norm vernoemd wordt waaraan zo'n legale strop moet voldoen: In Wallonie is het toegelaten om stroppen te gebruiken in het kader van de bestrijding van de bos, maar ze moeten voorzien zijn van een rem die het volledig dichttrekken van de strop moet vermijden.

  De strop die wij om de das vonden, WAS WEL DICHTGETROKKEN, ik hoorde het de medewerker van het NHC meteen zeggen en op het filmpje is ook duidelijk te zien wat voor moeite hij had om de strop te verwijderen.

  Ik word hier alleen nog maar kwader door, maar ook vastbesloten om er iets tegen te doen. Het is ECHT genoeg geweest! Kunnen die figuren niet een gewone hobby zoeken? Met veel vertoon scheuren ze hier in een colonne jeeps en auto's om de hoek van de straat, gekleed in jachtkleding en getooid met accessoires om met zijn allen op een kluitje achter 3 fazanten aan te jagen en schieten. Ze denken dat het dorp en andermans grond van hun is, zoals het hen blieft en er lopen nu al drie generaties in die familie zo rond. Nee.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De boswachter zei ook dat het idioot was dat ze stoppen nog steeds toelaten. Omdat een strop niet selectief kan zijn (dus dat enkel de vos erin loopt) en buitengewoon gruwelijk voor het dier. In het Belgisch Jachtdecreet (vlaams en waals) staat dat een jager ervoor moet zorgen dat dieren meteen dood zijn, en als dat niet lukt deze zo snel mogelijk uit hun lijden verlost moeten worden. Ik kan dit niet rijmen met het toestaan van stroppen.

  Ik heb ook al eens gesproken met de voorzitter van de jachtvereniging Limburg. Hij vertelde dat er een bende Nederlanders uit Hoensbroek ook vaker aan deze kanten komt "jagen" en daarbij alle regels van de wet aan hun laars lappen. En niemand die iets durft en kan doen. Het wordt ook hoog tijd dat de jagers zelf ook eens wat gaan doen om de rotte appels uit hun midden te verwijderen. Ze zijn kwaad dat ze de schuld krijgen van alle wantoestanden als geschoten buizerds, een ree beschoten met hagel, stroppen, vallen, gifeieren, etc. maar ze sluiten hun gelederen.

  Ik heb de jachtwet gisteren nog eens doorgenomen, de boetes voor overtredingen zijn belachelijk laag, 50-100 euro voor bijna alle overtredingen. Dus ook op Vlaams en Federaal niveau mag er wat veranderd worden in de wet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou, dan gaan we ervoor zorgen, zo simpel is het. Al kan het een moeizame weg worden, gewoon volhouden. Ik had nog nooit een levende das gezien, en nu eentje die op sterven na dood was en huilde als een klein kind dat enorm leed. Dat mag niet!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gewoon verschrikkelijk een prachtig dier zo zinloos en een pijnlijke dood.
  Ik hoop dat de dader dit heeft gezien en tot inkeer komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beste, de dader(s) zijn mensen die geen enkel respect voor de natuur hebben en echt niet tot inkeer zullen komen. Ze jagen voor hun plezier zonder werkelijke kennis van dieren en/of natuur. Als er per ongeluk een huisdier sterft door vergif zeggen ze 'tant pis' en 'je suis desole'... maar het zijn holle woorden!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik hoop echt dat jullie actie succes heeft. Ik wens jullie daarvoor alle kracht toe. Dit mag nooit weer gebeuren!
  Sterkte vanuit Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een prima initiatief om iets te ondernemen tegen deze msistanden. In een beschaafd land past geen strop. In dichtbevolkte landen als België en Nederland hebben dassen bescherming nodig om te kunnen overleven. Dat is gelukkig dan ook op papier geregeld, nu nog in de praktijk. Jammer genoeg is vaak een dergelijk voorval nodig om misstanden in onder de aandacht te krijgen.
  Door jullie inzet is de dood van deze das dan ook hopelijk niet voor niets geweest.
  Veel succes.
  Bert Hesse
  Stichting Das&Boom
  Nederland

  BeantwoordenVerwijderen

Sponsors, donateurs

Jan Paul Schutten, Daniël van Laeken, Carlo-Toby-Marilene, Mireille Andre, David Conlin (CABS & PROACT), Ingrid Gerlo, Centaure de Véga, Marjo Stieners, Andrée Thonnon.