dinsdag 27 april 2010

Naar de 2000 handtekeningen...

Het is een tijd geleden, onze laatste blogbijdrage. Na een bijzonder actieve en intensieve periode was er even behoefte aan rust, terwijl op de achtergrond nog steeds handtekeningen verzameld worden. Online hebben we er meer dan 1900 bij elkaar, maar er worden ook handtekeningen op papier verzameld, dus er is goede hoop dat we de 2000 naderen of wellicht al voorbij zijn.

Met de (tweede) das gaat het inmiddels een stuk beter.

"Veel mensen vragen ons hoe het is afgelopen met de das die enkele weken geleden in Eben-Emael in de strop terecht was gekomen. De das verblijft nog altijd in het Natuurhulpcentrum. De verschrikkelijke wonde over de borst is bijna volledig hersteld, maar bijna dagelijks moeten we hem nog in slaap doen om de rugwonde proper te maken en te ontsmetten. Het gaat dus de goede kant op!"

Voor meer info, bezoek het Natuurhulpcentrum Opglabbeek

woensdag 14 april 2010

Petitie op papier- petition ecriteAidez-nous en faisant signer
la pétition écrite !
(cliquez sur le lien)

Petition Ecrit

(cliquez FILE et DOWNLOAD AS)

Questions? Envoyer un courriel: equilibremael@gmail.com

(Initiative de Mireille Andre)

donderdag 8 april 2010

Minister Lutgen wordt opnieuw ondervraagd

Toen het nieuws bekend werd dat er een tweede gewonde das in Eben Emael was gevonden, hebben we het bericht, de foto's en het filmpje meteen naar de Waalse parlementsleden gestuurd. Vrijwel per omgaande kregen we een reactie van Caroline Cassart die al eerder een vraag aan minister Lutgen heeft gesteld over de strop in Wallonië. Over enkele weken zal zij de minister hier opnieuw over aanspreken!

J'accuse bonne réception de votre courriel et ne manquerai pas d'y accorder toute l'attention nécessaire.

D'ici quelques semaines, je réinterrogerai le Ministre Lutgen sur cette matière afin d'évaluer le suivi de ce dossier.

Bien à vous,

C.Cassart
Député

As soon as we published the news about the second wounded badger that had been found in Eben Emael, we sent this news (pictures and video included) to the Walloon members of parliament. Almost immediately we received a response from Caroline Cassart who has asked minister Lutgen questions about the incident and the legal snare before. She insured us she would reinterrogate the minister about this subject within a few weeks. Click HERE for the transcript (in French) of that question and the minister's response!

dinsdag 6 april 2010

Meer dan 1600 handtekeningen!

We zijn al over de 1600. Sinds zondag meer dan 100 handtekeningen er bij, hartstikke bedankt iedereen!
Nous avons plus de 1600 signatures. Merci à tous!
We have reached more than 1600 signatures now, so thanks to everyone who signed and signs!

zondag 4 april 2010

Bijna 1500 handtekeningen!

We hebben bijna 1500 handtekeningen. Hartstikke bedankt aan iedereen die zich met ons doel verbonden voelt. Om de strop bij de wet te laten verbieden in het Waals Gewest, dat sinds kort ook officieel als Wallonië bekend staat, is er nog heel wat werk nodig. Zeg het dus voort en Teken onze petitie!

Nous avons près de 1500 signatures. Merci beaucoup à tous ceux qui se sent relié à notre objectif. Il ya encore beaucoup de travail, nécessaires pour convaincre les gouvernement wallon. Passez le mot: Signer notre petition, s.v.p.!

We have almost reached 1500 signatures. Thanks to everyone who feels connected to our goal. There's still a lot of work to be done in order to convince the Wallon government to change the hunting legislation and ban the snare. So keep telling everyone you know to Sign our petition!

donderdag 1 april 2010

Limburgse Natuurgidsen en Erica

In het driemaandelijks blad van de Limburgse Natuurgidsen is een artikel verschenen over Stop de strop in Wallonie, met dank aan Yvette Cordie die de eindredactie verzorgt. Het blad verschijnt al achtendertig jaar en de zojuist verschenen editie is het lentenummer van 2010. In deze uitgave aandacht voor uiteenlopende zaken zoals o.a. Libellen in de tuin, wat had Charles Darwin met aardbevingen, een wandeling rond de Commanderij van Alden Biesen en een agenda voor diverse activiteiten. Voor meer info bezoek je het best hun website: Werkgroep Limburgse Natuurgidsen.

"In het taalgrensgebied worden bewoners uit zowel de gemeenten Bassenge als Riemst uitgenodigd om zich te laten informeren en bewust te worden van het feit dat zij omringd worden door allerlei ander leven dat ons respect en onze hulp verdient. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat dassen en vossen gevaarlijk zijn voor mensen. Maar dat berust op onwetendheid. Daarom wordt er gestart met voorlichting en informatie te geven om betrokkenheid te creëren bij de lokale bevolking. De actie om de strop in Wallonië bij wet te laten verbieden is volop in gang op verschillende niveau's, maar drijft voornamelijk op de kracht van grassroots activiteiten van betrokken en gemotiveerde burgers, zowel Walen als Vlamingen en Nederlanders! De Waals Brabantse natuurorganisatie CPN Brabant is in hun regio sterk aan het werk en mobiliseert weer mensen in Frankrijk. En dat is mooi.

Vlaamse inwoners kunnen helpen door de petitie te ondertekenen, omdat het probleem van stroppen en vergif zich niet tot Wallonië alleen beperkt. Ook in Limburg of andere streken sterven (beschermde) dieren, terwijl er juist mede vanuit de overheid flink geinvesteerd wordt om de natuur en het milieu te beschermen. Dieren denken niet in grenzen. Een das geniet de status van een beschermd dier op de grond van Natuurpunt en Natagora, maar als hij 25 meter verderop loopt, wordt hij plots vogelvrij (terwijl de wet hem ook de status van beschermd diersoort toekent) en kan hij zomaar gruwelijk aan zijn eind komen in een zogezegde legale strop. Weliswaar voor vossen bedoeld, maar die garantie biedt die strop niet. Dat er alleen vossen in terecht komen. Via Natagora wordt er in mei op de RTBF ook aandacht aan besteed in het programma "Le Jardin Extraordinaire", op de zondagavond 20u00."

Sponsors, donateurs

Jan Paul Schutten, Daniël van Laeken, Carlo-Toby-Marilene, Mireille Andre, David Conlin (CABS & PROACT), Ingrid Gerlo, Centaure de Véga, Marjo Stieners, Andrée Thonnon.