vrijdag 26 februari 2021

De paddentrek in Eben-Emael, 24 en 25 februari 2021


 

Het was vanavond behoorlijk fris. Of liever gezegd, koud! Te koud voor de padden om erop uit te trekken. Dat kunnen we ook lezen in Padden Flits 44 van Dominique Verbelen (Natuurpunt):

"Donderdagavond gaan we dan ook minimaal voor matige trek. De wind draait van zuid - over west - naar meer noordelijke richtingen, waardoor het kouder zal worden, al blijven dagmaxima tussen 9 °C en 12 °C nog altijd zacht voor de tijd van het jaar. Vraag is alleen of dit zacht genoeg zal zijn voor paddentrek? De avonden zullen veel koeler de schemering in gaan en de nachten leveren mogelijk nog grondvorst op. Vanaf vrijdagavond zal de trek vermoedelijk opnieuw stilvallen."

Woensdag en donderdag was het qua temperatuur echter gunstig, en vond menig pad en salamander, met een enkele bruine kikker om het gezelschap zo divers mogelijk te maken, dan ook veilig een weg naar de vijver in Biotope de la Guizette, met hulp van enkele vrijwilligers. Op donderdag bracht Gilbert in een solo-ronde een behoorlijk gevulde emmer van Rue du Beau Caillou naar de bestemming van deze amfibieën. Het blijft telkens weer een wonderlijk iets, al die beestjes die uit hun winterslaap ontwaken en op zoek gaan naar veilige wateren om zich daar voort te kunnen planten. Nu is de afstand in Eben-Emael niet zo heel groot, van waar ze vandaan komen en waar ze naartoe willen. Maar er worden elk jaar toch een aantal overreden, en dat kan tot een minimum beperkt als ze een handje worden geholpen!Deze vrijdagavond werd er slechts één salamander gezien, die in ferme tred de weg overstak. Het was niet nodig te helpen, omdat het diertje recht op een waterrijke gracht afstevende. Soms hoef je dus alleen maar een oogje in het zeil te houden!

Voor meer foto's van de voorbije paar dagen, klik op https://photos.app.goo.gl/GUF3G6j5h4z5w93B6

paddentrek Eben-Emael
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sponsors, donateurs

Jan Paul Schutten, Daniël van Laeken, Carlo-Toby-Marilene, Mireille Andre, David Conlin (CABS & PROACT), Ingrid Gerlo, Centaure de Véga, Marjo Stieners, Andrée Thonnon.