zaterdag 20 februari 2021

Drama voor dassen in Roermond: ingevangen en afgegraven, voor exclusieve nieuwbouw.

 

Het is lang geleden dat we een blog plaatsten, al bleven we wel actief via de Facebook-pagina. Sinds enkele weken volgen we de gebeurtenissen in Roermond, waar het invangen van dassen en het afgraven van hun dassenburcht voor commotie zorgt. Niet voor Mulleners Vastgoed of de Provincie Limburg, want die willen haast maken met het nieuwbouwproject waar de dassenburcht voor moet wijken. Op hun website rept de provincie wel over dat de omgeving niet voedselrijk genoeg zou zijn, en dat het voor de dassen gevaarlijk zou zijn in verband met potentiële verkeersongevallen, maar dat zijn natuurlijk drogredenen want het economisch belang heeft voorrang, net zoals in Maastricht, waar de oude voetbalvelden pal naast beschermd natuurgebied de Hoge Fronten en woonbuurt Ravelijn werden afgegraven voor spuuglelijke en dure stadsvilla's van Mulleners Vastgoed. Op de Facebook-pagina van Groene Poort Maastricht kun je zien welke acties er door omwonenden zijn ondernomen, zonder het gewenste resultaat helaas, want hun bezwaren werden door de rechter ongegrond verklaard.

Weer terug naar vandaag, naar de dassen in Roermond. Daar speelt zich vandaag voor natuur- en dierenliefhebbers een drama af. Twee jonge dasjes van amper 2 weken oud zijn met de graafmachine opgegraven en waarschijnlijk naar de opvang in Natuurhulpcentrum Opglabbeek gebracht, waar ook de eerder al ingevangen en gewond geraakte mannetjesdas mocht herstellen. Vannacht is blijkbaar een vrouwtjesdas ingevangen, zij was volgens de provincie niet zwanger noch zogend, dus de twee jongen zouden van een andere das zijn die wellicht ergens in de inmiddels deels afgegraven burcht verblijft met naar verwachting van deskundigen, enkele andere jongen. Dit was waar al sinds dat de burcht werd afgebakend, voor werd gewaarschuwd door bezorgde IVN medewerkers in Roermond, Das en Boom en de Partij voor de Dieren.

Je kunt alles volgen via de live updates van PvdD Statenlid Pascale Plusquin, die al vanaf vanmorgen vroeg verslag doet, in aanwezigheid van Joost Geraets en Marieke van den Ende (IVN Werkgroep Zoogdieren Roermond). Het hoeft geen nadere uitleg dat dit vreselijke ontwikkelingen zijn die maar weer eens aangeven hoe weinig respect de mens heeft voor de habitat en het bestaansrecht van andere levende wezens op deze planeet. 

Lees een verslag op 1Limburg: https://www.1limburg.nl/ontruiming-dassenburcht-een-puinhoop

Volgens de provincie zouden de jongen niet van de gevangen vrouwtjesdas zijn maar van een andere das.

Die lezing bestrijden de dierenbeschermers. "Het gevangen vrouwtje is ter plekke onderzocht. Aan de hand van een echo werd de conclusie getrokken dat ze niet zogend zou zijn. Ik heb intussen van Natuurhulpcentrum in het Belgische Opglabbeek het tegendeel gehoord. Daar hebben ze, zoals het hoort, de tepels gecontroleerd en blijkt dat ze moedermelk gaf", zegt Pascal Plusquin van de PvdD.

 Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sponsors, donateurs

Jan Paul Schutten, Daniël van Laeken, Carlo-Toby-Marilene, Mireille Andre, David Conlin (CABS & PROACT), Ingrid Gerlo, Centaure de Véga, Marjo Stieners, Andrée Thonnon.