zondag 14 februari 2010

Wallonie legitimeert het plaatsen van stroppen

Het is een triest feit. Een vrijwilligster van het Natuurhulpcentrum Opglabbeek die toevallig in Eben Emael woont, liet ons in een reactie bij een eerdere blogbijdrage weten dat het plaatsen van stroppen in Wallonie legaal is om de vos te bestrijden. Zo'n strop mag zelfs dicht bij een dassenburcht geplaatst omdat een vos zich wel eens in zo'n burcht begeeft. Dit is COMPLETE WAANZIN. Temeer daar de das ook in Wallonie een beschermde diersoort is.

Deze legale stroppen moeten echter wel aan een zekere norm voldoen. De volgende passage is een citaat uit een nieuwsbrief (2006) van een Vlaamse dassenwerkgroep die ook actief is in Wallonie: "In Wallonie is het toegestaan om stroppen te gebruiken in het kader van de bestrijding van de vos, maar ze moeten voorzien zijn van een rem die het volledig dichttrekken van de strop moet vermijden."

Het laatste woord over de das en de strop in Eben Emael is echter nog niet gezegd!

Met googelen kwam ik ook recentere info tegen in een discussie op het JNM-forum over een vossenval die te koop zou zijn bij Decathlon. Ik trof er ook de Waalse jachtwetgeving aan. Het is de mensen van dat JNM-forum gelukt om de verkoop van vossenvallen bij Decathlon ongedaan te krijgen. En ik heb hen om hulp gevraagd. Want we kunnen alle hulp gebruiken om deze waanzin in Wallonie wettelijk een halt toe te roepen.

1 opmerking:

  1. Een artikel uit waalsweekblad.be:
    Belgisch wild is van niemand
    De laatste 10 jaar zijn 28 Waalse stropers opgepakt die 8.000 stuks wild doodden. Het is vermoedelijk het topje van de ijsberg. Jagen zonder toestemming is weliswaar verboden, maar wild is volgens de Belgische wet van niemand. Daarom vindt één van die notoire veelstropers (die met lampen tot 19 stuks wild per nacht ving) dat hij de hem opgelegde 123.000 euro aan schadevergoedingen niet hoeft te betalen. En hij zegt dat geld ook niet te hebben. Het publiek is medeschuldig aan het stropen, zegt een lid van de anti-stropersbrigade, als het publiek geen stroopvlees meer koopt zal het snel afgelopen zijn. Bron: RTBF.
    De wetgeving is goed krom dus....

    BeantwoordenVerwijderen

Sponsors, donateurs

Jan Paul Schutten, Daniël van Laeken, Carlo-Toby-Marilene, Mireille Andre, David Conlin (CABS & PROACT), Ingrid Gerlo, Centaure de Véga, Marjo Stieners, Andrée Thonnon.